Bertine van Letters en Spetters schreef een heel fijne recensie over Sjaan Nel Konijn. Op haar blog vind je niet alleen recensies en boekennieuws maar ook educatieve artikelen, lesbrieven, projecten en reviews van mooie, duurzame spellen en materialen. 
Inhoud

Stel je voor: je moeder is een kattige dame met een deftig adviesbureau en je vader een warrige goedzak. Zíj wilde je Chanel noemen; hij verstond Sjaan Nel en gaf dat door aan de gemeente. iets waar je moeder nog altijd om kan huilen – zegt ze. Tja, dan zit je mooi met de gebakken peren. Zeker als je ouders ook nog eens hun huis doormidden knippen om vervolgens ieder hun eigen gang te kunnen gaan.

Mijn mening

Sjaan Nel Konijn‘ is een hilarisch, maar op momenten zeker ook spannend en ontroerend jeugdboek. Het is bijna niet te geloven dat dit het eerste boek van deze auteur is. Het verhaal is uitstekend opgebouwd, leest vlot en sluit perfect aan bij de belevingswereld van wat oudere kinderen.

Chaotische familie

Sjaan is een tienjarig meisje dat opgroeit in een bijna verlaten dorp met twee wel heel bijzondere ouders.  Haar naam dankt ze aan haar verstrooide vader die bij de aangifte van haar geboorte – tot grote ergernis en verdriet van haar moeder – per ongeluk de verkeerde naam doorgaf. Sjaan is er blij mee, maar haar moeder weigert haar zo te noemen en gebruikt de deftige variant ‘Chanel’. Sjaan woont bij haar vader waar het een gezellig rommeltje is.

Deze bijzondere familie wordt op humoristische wijze neergezet door Coco van Rijn en nog eens extra uitvergroot dankzij de vrolijke en grappige illustraties van Iris Boter.  De verschillen tussen de ouders van Sjaan leiden regelmatig tot hele bijzondere en grappige taferelen. En Sjaan, die snapt eigenlijk helemaal niks van al die grote mensen…

Door dik en dun

Het dorp waar Sjaan opgroeit is bijna verlaten . De meeste inwoners hebben het verruild voor de grote stad. Voorzieningen zijn er nog nauwelijks en Sjaan krijgt, samen met haar beste vriend Storm en de af en toe behoorlijk irritante Pien, les in een klein zaaltje in dorpscafé annex buurtwinkel ‘het Haantje’.

Als het voortbestaan van het Haantje en daarmee van hun school én Storms huis bedreigd wordt door een nuffige dorpsmanager laten de kinderen het er niet bij zitten. Samen gaan ze op onderzoek uit om ervoor te zorgen dat hun dorp de fijne plek blijft die het altijd is geweest.

Een lach en een traan

Ik las ‘Sjaan Nel Konijn‘ met ontzettend veel plezier. Het verhaal is precies spannend genoeg voor de doelgroep en het vleugje mysterie geeft stof tot puzzelen en nadenken waardoor je als lezer nog meer geboeid raakt.

Een heerlijk boek voor zowel jongens als meisjes waar ook degenen die misschien wat minder graag lezen vast en zeker heel veel plezier aan zullen beleven!